190,00 €
Cena kurzu nezahŕňa ubytovanie a stravu
(sú však dôležitou súčasťou spoločného vzdelávacieho procesu),
tie Vám zabezpečuje organizátor samostatne.
(Strava počas 3 dní – 40 €; ubytovanie 2 noci – 40 €.)
Pre bližšie informácie kontaktujte organizátora:
Martin Gavalier: +421 905 723 958, gavalier@artkruh.org
Prenčov (okres BS)
Exkurzia do starého ovocného sadu a arboréta v Banskej Šitavnici, kde si ukážeme starostlivosť o staré ovocné stromy a kry.
Ochutnávka druhov a odrôd ovocia, výmena receptov a námetov na skladovanie a spracovanie ovocia.
Možnosť tvoriť návrh vlastnej výsadby, ktorý vám lektor počas praktickej časti skonzultuje.
Pomológia drevín
Výber kultivarov na základe prírodných podmienok
Výber kultivarov na základe budúceho využitia úrody
Kde a ako nakupovať vhodný sadovnícky materiál
Postup pri jesennej výsadbe drevín
Správna starostlivosť o náradie
Tvorba návrhu ovocnej aleje
Ochutnávka ovocia a jeho kultivarov
Ochutnávka výrobkov
Spoznávanie a hodnotenie drevín
Návšteva arboréta v Banskej Štiavnici
Vegetatívne množenie ovocných drevín – vrúbľovanie. výber materského stromu, odber vrúbľov, uskladnenie vrúbľov, náradie a materiál, základné pravidlá vrúbľovania, výber podpníkov. 4 techniky štepenia pre všetky prípady. Poľné práce po štepení…a ujatí. Sortiment starých odrôd jabloní a hrušiek, s ktorými budete spokojní.
Ovocné dreviny v krajine a ich význam pre človeka. Výber druhov a odrôd podľa stanoviska, podľa kvality pôdy a podľa chutí človeka. Staré odrody sú in. Rozmiestnenie stromov a kríkov, rastlinná podsadba. Príprava pôdy pred výsadbou, vyhĺbenie jám, hnojenie, zálievka.
Pestovanie drobného ovocia (ríbezle, egreše, ostružiny, jahody, zemolez kamčatský), ekologické nároky jednotlivých druhov drobného ovocia, starostlivosť o výsadby, sortiment drobného ovocia, prehľad najčastejších chorôb a škodcov, základy rezu. Postup pri výsadbe a povýsadbová starostlivosť. Rezať? Kedy? Ochrana pred škodcami, ohryzom, mrazom.
Zákrpky alebo vysokokmene? Správny výber podpníka v kombinácii s voľbou odrody. Priamy nákup alebo objednávka – na čo si dať pozor, kde nakupovať. Postup pri výsadbe a povýsadbová starostlivosť. Rezať? Kedy? Ochrana pred škodcami, ohryzom, mrazom.
Som Bruno a prednášam na TU ZVO na Katedre plánovania a tvorby Krajiny (FEE). Venujem sa témam ovocinárstva, krajinotvorby a ekologického poľnohospodárstva.
Som členom viacerých občianskych združení (OZ Pre Prírodu, OZ Genofond a OZ Kvas), ktoré sa venujú predovšetkým ochrane prírodných a kultúrnych hodnôt. V Škole permakultúry každoročne lektorujem kurz Ovocinár.
Knihy, plagáty a iné tlačoviny o permakultúre, pestovaní, farmárčení Ponuka aj na Darceky.sk.
Kvalitné ovocinárske náradie - záhradnícke nožnice, štepárske nože a iné pomôcky.
Miestne produkty podľa aktuálnej ponuky počas kurzu od lokálnych dodávateľov.
Škola permakultúry o.z.
Hrušov 472
99142 Hrušov
IČO 42001617
DIČ 2022132761